Bij deze zoekmethode zoekt u rijwerk onderdelen op basis van het merk en het type van uw machine. Nadat u de eerste twee velden heeft ingevoerd verschijnen er nog een aantal invulvelden (maximaal 7). Hoeveel velden er verschijnen en welke waarde u dient in te vullen is afhankelijk van uw merk en type machine.
Tip: weet u niet precies wat u moet invullen in de velden naast merk & type? Raadpleeg dan het typeplaatje op uw machine. Hierop staan alle waarden die u in kunt vullen. U vindt het typeplaatje rechtsonder op de voorkant of rechterzijde van uw machine.
Bij deze zoekmethode zoekt u rijwerk onderdelen op basis van het OEM nummer. Een OEM nummer is het onderdeelnummer van de originele fabrikant. Dit nummer vindt u terug in het onderdelenboek van uw machine (ook wel de parts manual genoemd).
Tip: het is van belang om het OEM nummer correct in te voeren. Bij typefouten kunnen er helaas geen resultaten voor de zoekopdracht worden getoond.
Via deze zoekmethode kunt u enkel zoeken naar rubbertracks. U kunt hier de maatvoering invullen van de rubbertrack waar u naar op zoek bent. U vindt deze gegevens veelal aan de binnenzijde van uw oude rubbertrack. Ze staan daar (bijvoorbeeld) als volgt genoteerd: 230 x 48 x 68. De 230 staat voor de breedte van de track, 48 staat voor de steek van de rubbertrack en 68 staat voor het aantal schakels van de track.
Vindt u de maatvoering niet terug aan de binnenzijde van de (oude) rubbertrack? Dan kunt u de gegevens opmeten met behulp van deze uitleg:
Dit kunt u opmeten met een rolmaat aan de buitenzijde van de track:
De steek is te meten vanaf het hart van de bus tot het hart van de bus met een schuif- of rolmaat:
U kunt deze afstand goed meten als u uw onderwagen aan één zijde omhoog zet
Het aantal schakels kunt u aan één zijde van de track optellen:
Lukt het meten niet of heeft u twijfels? Neem gerust contact met ons op. We adviseren u graag!
Om de juiste rubbertrack voor u te vinden hebben we enkel nog het type nodig. Dit kan railtype, smalspoor of breedspoor zijn. Hieronder leggen we u uit hoe u weet wat u nodig heeft:
Check of u een railtype rubbertrack nodig heeft. Lopen de onderrollen in een verstevigde baan in de rubbertrack en niet op de nokken, dan heeft u railtype rubbertracks. Op de foto wordt weergegeven waar u dit kunt zien. Heeft u geen railtype rubbertrack? Ga dan door naar stap 2.
Als u geen railtype track nodig hebt, heeft u een breed- of smalspoor variant nodig. De termen breed- en smalspoor duiden op de dikte van het sprocket - specifieker nog: op de ruimte die er nodig is in de rubbertrack zodat het sprocket er tussen past. Deze waarde kunt u opmeten bij het sprocket met een schuif- of rolmaat:
Gelukt? De gemeten waarde van het sprocket is altijd iets smaller (enkele millimeters) dan de weergegeven opties bij het veld type. Kies dus de optie die iets hoger in mm is dan uw gemeten waarde.
Lukt het meten niet of heeft u twijfels? Neem gerust contact met ons op. We adviseren u graag!
Bij het draaien van uw machine kan het voorkomen dat u het wegdek beschadigt, vooral als u scherpe bochten maakt. Beschadigingen aan de ondergrond kunt u voorkomen door uw rupsplaten te voorzien van rubber of polyurethaan blokken. Voor verschillende toepassingen zijn er diverse soorten van opleg: Clip-on, Chain-on en Bolt-on.
Welke optie is de beste keuze voor uw machine? Verhoeven Rijwerk heeft diverse soorten rijwerk onderdelen, waaronder verschillende rubberpads.
De eerste optie is het afschuinen van uw rupsplaten. Uw stalen rupsplaten kerven en schuren bij iedere draaibeweging in het wegdek. Als u de kammen van de rupsplaten afschuint, vermindert u de wegbeschadiging. Maar dan is het nog niet optimaal. Rijplaten leggen is een mogelijkheid maar kost tijd en moeite. En hoeveel heeft u er nodig? Daardoor kiezen er steeds meer gebruikers voor rubberen rupsplaten.
U kunt kiezen voor verschillende rubberen rupsplaten (rubberpads):
Bij sporadisch gebruik van rubberen opleg en het voordeligste in aanschaf zijn de clip-on pads. Deze worden met behulp van een beugel aan de binnenzijde, over uw bestaande rupsplaat gemonteerd. De uitgehaalde vormen vallen vervolgens tussen de rupsplaatkammen.
Aan de andere zijde van de stalen rupsplaat bevestigt u de clip-on pad door een opschroefbeugel vast te schroeven. Heeft u een opdracht waar geen rubberen opleg voor benodigd is, haalt u ze er even van af.
Optimaal voor intensief gebruik zijn de clip-on pads niet. Clip- on pads gaan wel eens los zitten omdat:
Bij de clip-on pads kunnen dus wat probleempjes voorkomen wanneer u ze te intensief gebruikt dan waarvoor ze bedoeld zijn. U kunt er dan beter voor kiezen om chain-on pads te monteren. Deze rubberpads monteert u direct op de kettingen. De bestaande stalen rupsplaten legt u in het schap en monteert u weer terug als de machine vervangen wordt of als het niet meer nodig is om de machine op rubber te laten lopen… Of u ruilt ze in bij uw leverancier.
Heeft u continu rubberopleg nodig, dan kiest u beter voor een bredere plaat, die minder snel slijt:
Als u optimale stabiliteit wilt combineren met rubberen opleg, dan kiest u voor de beste kwaliteit: de bolt-on pad. Uw rupsplaten worden voorzien van 4 boutgaten op de hoeken. Daarop wordt de rubberen bolt-on pad geschroefd. De uitsparingen dienen precies tussen de kammen te passen van de rupsplaten om de krachten op de bouten te reduceren. Bolt-on pads zijn voor bepaalde machines breder te verkrijgen dan de toehorende chain-on pads.
Frees en asfalteermachines zijn uitgevoerd met pads van rubber of van polyurethaan. Polyurethaan is een vastere grondstof dan rubber en is beter bestand tegen slijtage door wrijving. Ze gaan langer mee op poreuze ondergronden dan rubber pads, maar leveren in op grip. Rubber of polyurethaan wordt meestal al door de machinefabrikant gekozen.
Twijfelt u nog over de keuzes die er beschreven zijn? Er bestaan nog vele andere oplossingen, Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met u mee!