Verhoeven Rijwerk | Blog | Rijwerk inspecteren: Kijk altijd naar de…

Topmerken Berco en Vematrack

Scherpe prijzen

Gratis rijwerkinspectie

Rijwerk inspecteren: Kijk altijd naar de vrijloophoogte

Bij Verhoeven bent u aan het juiste adres om uw rijwerk te laten reviseren. Is alles nog in orde of zijn er onderdelen aan vervanging toe? Met de gratis rijwerkinspectie van Verhoeven weet u precies in welke staat het rijwerk van uw machine is. Maar wat wordt er precies gemeten, en waaraan herkent u slijtage? Hoe besluit u wat er dan vervangen dient te worden en wat niet?

In eerste instantie dient men te weten wat de vrijloophoogte is. De vrijloophoogte van een rijwerk is de hoogte die het sprocket en het voorwiel vrij lopen van belasting. Zij horen namelijk niet de machine te dragen en hebben als enige functie de kettingen aan te drijven of te geleiden tussen de bovenrol en de onderrol.

Bij een 20 tons machine is de vrijloophoogte voor deze delen ongeveer 20mm. Een machine fabrikant bepaalt welke onderdelen er onder zijn machine gebruikt worden, op advies van een rijwerkdelen fabrikant zoals bijvoorbeeld Berco™. Zij bepalen dus samen hoeveel vrijloophoogte een machine af fabriek gaat hebben. De fabrikant van de rijwerkdelen kan dus perfect bepalen hoe diep de inductieharding moet zijn van zijn onderdeel. 100% slijtage van het geharde deel komt dan ook nagenoeg net iets eerder dan dat de vrijloophoogte 100% weg is.

Schalmhoogte en onderrol loopvlakdiameter

In het frame van de onderwagen zitten de onderrollen gemonteerd. Ten opzichte van het frame ligt de as van de onderrol op een specifieke hoogte gemonteerd door middel van de kappen. Samen met de diameter van het loopvlak krijgt u dus een bepaalde hoogte vanaf het frame waar het loopvlak van de ketting moet lopen. De schalmen van een ketting hebben ook een specifieke hoogte die mede bepaalt hoeveel vrijloophoogte er is. Van deze onderdelen beschikken we bij Verhoeven over slijtage tabellen die door de fabrikant worden voorzien. Gebaseerd op deze lijsten meten we de schalmhoogte en de diameter van het loopvlak van de onderrol en bepalen we of ze aan vervanging toe zijn of niet.

vrijloophoogte rijwerk
vrijloophoogte rijwerk

Geen vrijloop meer, wat voelt u dan of waar ziet u dat aan?

Merkt u op dat uw machine springt bij het verplaatsen? Dan is de vrijloophoogte weg. Het sprocket komt met zijn komming op de bus te staan van de ketting, die op zijn beurt nog vlak staat op de ondergrond. Omdat de ketting in de ronding van het sprocket dient te draaien, drukt hij door deze beweging even een kant van de rupsplaat omlaag. Dit drukt de hele machine even omhoog en dit wordt opgemerkt door de machinist.

Een ander herkenningspunt waaraan u kunt zien dat de vrijloophoogte ver weg is, is aan de kettinggeleiders. Een nieuwe kettinggeleider loopt aan de onderzijde even hoog als het hart van de pennen van de nieuwe ketting. Als de kettinggeleider gelijk komt te lopen aan de onderzijde van de pen, is het tijd om ons een inspectie te laten uitvoeren. Dit meet u terug in de 2 rijwerkdelen zoals hierboven besproken.

U kunt ervoor kiezen om verder te rijden, maar dan komen alle belastingen op de aandrijfmotoren te staan en op de voorwielen. De spanunit kan zijn werk niet meer naar behoren uitvoeren en de ketting zal onnodig veel belast worden. Bij het minste of geringste wat er dan nog verkeerd gaat, komt de machine tot stilstand te staan.

vrijloophoogte rijwerk

Een advies op maat? Maak gebruik van onze gratis rijwerkcheck

Verhoeven Rijwerk is in ruim 60 jaar uitgegroeid tot dé betrouwbare specialist op gebied van rijwerkrevisie en onderhoud. Buiten de vrijloophoogte zijn er nog andere zaken die we kunnen controleren om te bepalen of uw rijwerk nog in goede staat is of niet. De ervaren rijwerk specialisten van Verhoeven komen graag bij u op locatie langs om alles in te meten. Zij adviseren u graag wat u het best kan doen om zo duurzaam mogelijk door te gaan met de machine.

Met een gigantische stock aan rijwerkdelen van Berco, de nummer 1, en Vematrack, als zeer concurrerend alternatief, kunnen we ervoor zorgen dat elke rupsmachine zo weinig mogelijk stilstaat. En dat voor ieders budget.

Wilt u graag de status weten van het rijwerk van uw machine? Of heeft u onlangs een laag lopende kettinggeleider opgemerkt? Plan uw gratis rijwerkcheck in.

Vertegenwoordiger Rijwerk & Uitrustingsstukken

Danny Knippenberg

Vertegenwoordiger Rijwerk & Uitrustingsstukken

Regio: België Noord

Op zoek naar een onderdeel voor uw rijwerk?

Zoek