Bij deze zoekmethode zoekt u rijwerk onderdelen op basis van het merk en het type van uw machine. Nadat u de eerste twee velden heeft ingevoerd verschijnen er nog een aantal invulvelden (maximaal 7). Hoeveel velden er verschijnen en welke waarde u dient in te vullen is afhankelijk van uw merk en type machine.
Tip: weet u niet precies wat u moet invullen in de velden naast merk & type? Raadpleeg dan het typeplaatje op uw machine. Hierop staan alle waarden die u in kunt vullen. U vindt het typeplaatje rechtsonder op de voorkant of rechterzijde van uw machine.
Bij deze zoekmethode zoekt u rijwerk onderdelen op basis van het OEM nummer. Een OEM nummer is het onderdeelnummer van de originele fabrikant. Dit nummer vindt u terug in het onderdelenboek van uw machine (ook wel de parts manual genoemd).
Tip: het is van belang om het OEM nummer correct in te voeren. Bij typefouten kunnen er helaas geen resultaten voor de zoekopdracht worden getoond.
Via deze zoekmethode kunt u enkel zoeken naar rubbertracks. U kunt hier de maatvoering invullen van de rubbertrack waar u naar op zoek bent. U vindt deze gegevens veelal aan de binnenzijde van uw oude rubbertrack. Ze staan daar (bijvoorbeeld) als volgt genoteerd: 230 x 48 x 68. De 230 staat voor de breedte van de track, 48 staat voor de steek van de rubbertrack en 68 staat voor het aantal schakels van de track.
Vindt u de maatvoering niet terug aan de binnenzijde van de (oude) rubbertrack? Dan kunt u de gegevens opmeten met behulp van deze uitleg:
Dit kunt u opmeten met een rolmaat aan de buitenzijde van de track:
De steek is te meten vanaf het hart van de bus tot het hart van de bus met een schuif- of rolmaat:
U kunt deze afstand goed meten als u uw onderwagen aan één zijde omhoog zet
Het aantal schakels kunt u aan één zijde van de track optellen:
Lukt het meten niet of heeft u twijfels? Neem gerust contact met ons op. We adviseren u graag!
Om de juiste rubbertrack voor u te vinden hebben we enkel nog het type nodig. Dit kan railtype, smalspoor of breedspoor zijn. Hieronder leggen we u uit hoe u weet wat u nodig heeft:
Check of u een railtype rubbertrack nodig heeft. Lopen de onderrollen in een verstevigde baan in de rubbertrack en niet op de nokken, dan heeft u railtype rubbertracks. Op de foto wordt weergegeven waar u dit kunt zien. Heeft u geen railtype rubbertrack? Ga dan door naar stap 2.
Als u geen railtype track nodig hebt, heeft u een breed- of smalspoor variant nodig. De termen breed- en smalspoor duiden op de dikte van het sprocket - specifieker nog: op de ruimte die er nodig is in de rubbertrack zodat het sprocket er tussen past. Deze waarde kunt u opmeten bij het sprocket met een schuif- of rolmaat:
Gelukt? De gemeten waarde van het sprocket is altijd iets smaller (enkele millimeters) dan de weergegeven opties bij het veld type. Kies dus de optie die iets hoger in mm is dan uw gemeten waarde.
Lukt het meten niet of heeft u twijfels? Neem gerust contact met ons op. We adviseren u graag!
Hoe zie je of de rubbertracks van uw graafmachine van goede of slechte kwaliteit zijn? Onze productmanager Roy Meesterburrie kan daar een kort antwoord op geven: ‘Dat zie je niet. Of tracks nou van goede of van slechte kwaliteit zijn, alle rubbertracks zijn zwart, hebben een rubberen loopvlak en nokken en bussen aan de binnenzijde.
Het verschil in kwaliteit is op het oog niet zichtbaar. Of een rubbertrack van goede of slechte kwaliteit is hangt af van de volgende factoren:
Met ons eigen merk VemaTrack hebben we een kwaliteitsproduct in handen. Deze rubbertracks worden in dezelfde fabriek gemaakt als waar ook de grote OEM-merken in licentie hun tracks laten maken. Jaarlijks rollen er daar zo’n 180.000 tracks van de band, waarvan er 11.000 voor ons zijn. Met deze fabriek doen we al zaken sinds de oprichting van VemaTrack in 2007, waardoor we een duurzame relatie hebben en de kwaliteit van deze rubbertracks kunnen garanderen.
De rubbertracks van VemaTrack laten wij volledig naar onze eigen wensen produceren. We verwerken natuurrubber in het rubbermengsel, waardoor het loopvlak sterk maar ook flexibel is. Het staal waar de inserts van worden gemaakt is van een hoge kwaliteit en slijt daardoor minder snel.
Verder zijn we ook met de staaldraden niet zuinig. Bij een rubbertrack van 30 cm zitten aan elke kant van de track 20 staaldraden van vier millimeter dikte. Bij goedkopere tracks zie je aanzienlijk minder staaldraden die ook nog eens minder dik zijn. Gevolg daarvan is dat de track sneller oprekt, waardoor je sneller te maken hebt met kabelbreuk.
De specificaties die wij bij onze rubbertracks hanteren, zijn gebaseerd op tientallen jaren kennis, heel wat praktijkervaring en feedback uit het werkveld. Deze ingrediënten maken het verschil tussen een goede en een minder goede track. De rubbertracks van VemaTrack zijn niet de goedkoopste bij aanschaf, maar staan wel voor kwaliteit en service.
Heeft u nog vragen over de rubbertracks van uw graafmachine? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.